Finsam blogg

Promemoria Språkplikt – Deltagande i grundutbildning för rätt till försörjningsstöd

Remissvar på S2019/05353/FST

Språkplikt – deltagande i grundutbildning i svenska för att få rätt till försörjningsstöd

Sammanfattning

FINSAM i Malmö tillstyrker förslaget om att i lag tydliggöra att socialtjänstens krav på att stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till försörjningsstöd innebär att den enskilde, vid behov, ska delta i grundutbildning i svenska.

Finsam i Malmö jobbar med visionen ”Tillsammans för fler malmöbor i arbete”. Läs mer om verksamheten på www.finsamimalmo.se .

Synpunkter

FINSAM i Malmö har beretts möjlighet att inkomma med ett remissvar på Promemoria Språkplikt – Deltagande i grundutbildning för rätt till försörjningsstöd. I promemorian föreslår regeringen att det i socialtjänstlagen (2001:453) införs en regel om att kommuner i vissa fall ska villkora försörjningsstöd med att mottagaren deltar i grundutbildning i svenska.

Under februari månad 2020 skickades en enkät till samtliga styrgruppsledamöter (25) i insatser finansierade av FINSAM i Malmö. Svar erhölls från 17 styrgruppsledamöter (68%). Nedan redovisas frågor och svar från enkäten.

I vilken utsträckning bedömer du att deltagarnas bristfälliga kunskaper i svenska språket påverkar förutsättningarna för Finsamprojektet du är involverad i att uppnå uppsatta mål?

En majoritet (53%) svarade att deltagarnas bristfälliga kunskaper i stor eller i väldigt stor utsträckning påverkade förutsättningarna för Finsamprojektet de var involverad i att uppnå uppsatta mål.

Hur ställer du dig till förslaget att införa ett tillägg i 4 Kap. 1 § Socialtjänstlagen (2001:453) om att den enskilde vid behov ska delta i grundutbildning för att anses stå till arbetsmarknadens förfogande?

En stor majoritet (76%) ställde sig positiva eller väldigt positiva till förslaget. Ingen var negativ.

Ser du några hinder/komplikationer som kan uppstå om ett språkkrav införs?

Någon samstämmighet i svaren gick ej att påvisa

Mot denna bakgrund tillstyrker FINSAM i Malmö förslaget

Malmö 2020-03-25

……………………………………..

Mikael Jung

Förbundschef FINSAM i Malmö