Finsam blogg

Min make vill bestämma över mitt liv…..

En kvinna söker upp sin handläggare och uttrycker sitt missnöje över att hennes man vill bli inskriven i samma projekt som hon.

-Snälla , låt honom inte läsa SFI här . Han vill bara vara nära mig för att kunna kontrollera mig.

Avanti är en insats där arbetsmarknadsinsatserna skall syfta till att deltagarna snabbt kommer ut i arbetsträning och praktik med målet att därefter komma i arbete eller studier. Praktik, arbetsträning och studiebesök i olika former är viktiga och prioriterade verktyg i projektet. SFI-undervisning med metodiska anpassningar tillämpas för att stärka minnesförmåga och kognitiva funktioner.

Ovanstående hände en dag förra året:

 

När vi diskuterar mötet med kollegerna så berättar andra om flera tecken på mäns vilja att kontrollera sina fruar, tex att det är flera män som hämtar sina fruar med bil vid dagens slut och att kvinnor och män sitter uppdelade i både klassrum och i skolans café. Kvinnors yrkesval i Sverige hämmas av vad mannen och släkten tycker är ett lämpligt yrke. Kvinnor begränsar sig själva utifrån omgivningens och egna förväntningar.

Vi diskuterar vad kan vi göra för att hjälpa henne och andra kvinnor som känner sig punktmarkerade. Projektledaren kontaktar Malmö stads jurist med frågan om man kan hindra män att bli inskrivna när det finns en dold agenda av kontroll ? Svaret blir att rutinerna och målgruppsbeskrivningen inte får vara diskriminerande när det gäller kön, sexualitet, ålder etc. Äkta makar är inte en sådan grupp. Det visar sig sedan att när remissen väl kommer in så  bedöms mannen inte tillhöra målgruppen.

Vad kan vi göra för att motverka att en hedersproblematik tar plats på centret?

En AF-handläggare som har erfarenhet av att jobba med hedersproblematik föreslår en halvdag för all personal för att utbilda och dela med oss av erfarenheter. En arbetsgrupp på tre personer bildas med projektledaren, AF-handläggare och sfi-lärare. Gruppen ska komma med förslag om vad vi kan göra.

På halvdagen ser vi en film från England om en kvinna som kontrolleras hårt av föräldrar och syskon. Hon har en pojkvän som familjen inte accepterar och kontrollen över hennes tillvaro accelererar så att hon till slut dödas av släkten. Vi får en inblick i hur både familj, polis och socialtjänst tänker och agerar. Vi gör också upp en handlingsplan

 

1               Bjuda in någon från Malmö stad som jobbar med HRV för infomöte för deltagare

2               Ta diskussionen när frågan tas upp

3               Våga ställa svåra frågor

4               Informera om mänskliga rättigheter och jämställdhet samt gällande lagstiftning

5               Uppmärksamma signalerna bland våra deltagare

6               Formulera riktlinjer för familjemedlemmars deltagande i Avanti

 

Vi bildade också en arbetsgrupp som ska fortsätta jobba med båda ovanstående punkter samt uppföljning av arbetet med dem i målgruppen som kan vara utsatt för hedersförtryck.

 

Arbetsgruppen kommer bla fram till ett erbjuda deltagare med kvinnor och män i olika grupper en aktivitet ” Drömmar i Sverige ”.