Finsam blogg

Tramadol projekt uppmärksammas på SVTs lokala nyheter

Hälften av unga som missbrukar Tramadol avbryter behandling

Publicerad

Nästan hälften av de unga som använt det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol avbryter sin behandling på drogmottagningen Maria Malmö, enligt en kartläggning som mottagningen har gjort.

Sedan ett år tillbaka har Maria Malmö undersökt orsakerna bakom Tramadolmissbruk bland unga.

– De mår psykiskt sämre, har mer ångest och är mer deprimerade än den andra gruppen som kommer hit. Vi har även sett att de är mer brottsbelastade, säger psykiatrisjuksköterska Alexander Holmstedt.

Men även unga som är högpresterande i skolan tar Tramadol.

– Den gruppen använder Tramadol mer för att orka prestera eftersom läkemedlet, åtminstone i början, har en viss aktiverande effekt som gör att man känner sig mer fokuserad. Men den är övergående och den opioida sederande effekten tar över snabbt. Man blir seg och långsam i tankegången, säger han.

En tredjedel har använt Tramadol

Sedan en tioårsperiod har Maria Malmös personal sett en ökning av Tramadolanvändandet. En tredjedel av de unga som sökt vård har använt Tramadol, där cannabis annars är det vanligaste som man söker hjälp för. Av totalt 638 unga som kom under en treårsperiod hade 218 tagit Tramadol.

– Nu när vi har börjat kartlägga så ser vi att vi tappar den här gruppen i större utsträckning än de som kommer för cannabismissbruk. Nästan hälften har avbrutit sin behandling, säger Alexander Holmstedt.

Behöver mer tid i behandling

Projektet med att kartlägga användandet har kommit halvvägs och nu ska man gå vidare med att hitta rätt behandling.

– Tramadol är en opioid och är beroendeframkallande så vi ser att de här ungdomarna behöver ett annat omhändertagande än det vi brukar ge.

Det kan handla om att man behöver ge ungdomarna mer tid i behandling.

– Vi måste hitta sätt att knyta an och jobba tillsammans med andra, skola, arbetsförmedling, socialtjänst så att vi kan hjälpa dem tidigt så de inte går vidare och avancerar i sitt missbruk, säger Alexander Holmstedt.