Finsam blogg

Webinarium om tillitsbaserad styrning och ledning kopplat FINSAM.

Den 10 oktober lämnar Tillitsdelegationen ett fjärde betänkande till regeringen. Betänkandet lämnar förslag om hur det statliga myndigheterna kan utveckla styrning och ledning så att medarbetares och medborgares kompetens, kunskap och erfarenheter bättre tas tillvara i den service som myndigheterna utför. Tidigare har delegationen lämnat betänkanden om hur kommuner och regioner kan göra detsamma. Detta är ett led i regeringens tillitsreform, www.tillitsdelegationen.se.

Samordningsförbunden och Finsam är en utmärkt resurs och stöd för tillitsbaserad styrning och ledning. De vägledande principerna och ett tydligt värdegrundsarbete (som omfattar kommuner, regioner, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan) är just de frågeställningar och utgångspunkter som samordningsförbunden varje dag verkar utifrån och diskuterar internt och externt. Finsam är en välorganiserad arena för samverkan och har stora möjligheter att bidra till att lösa komplexa samhällsproblem I Sverige och inte minst skapa värde för medborgare, medarbetare och chefer både i organisationerna och på samhällsnivå. Detta är också utgångspunkten för tillitsbaserad styrning.

Vid webinariet ger Anna Lexelius, förbundschef i Samordningsförbundet Östra Södertörn, tidigare huvudsekreterare i Tillitsdelegationen, en kortfattad presentation om:

  • Vad är tillitsbaserad styrning och ledning – definition och vägledande principer?
  • Vilka vinster finns med en tillitsbaserad styrning och ledning – vad säger forskning och verksamma i offentlig sektor?
  • Vilka kopplingar till samordningsförbundens arbete finns redan?

Omtillitsbaseradstyr...

Östrasödertörn