Finsam blogg

Malmökraften med i Almedalen

Intervju med Greta Henriksson från FINSAM Gotland från Finsam.se gjord av Inger Landberg.

Hur går det med Finsams medverkan i Almedalsveckan?

– Just nu sker sista planeringen, men det mesta är på plats. Det blir ett gediget program i år, vi kommer att delta med 14 arrangemang. Måndag till torsdag inleds dagen med ett frukostseminarium. Förra årets Finsamdag föll väl ut, därför planerar vi även i år ha en rad seminarier från frukost till timmen efter lunch.

Varför är Finsam med i Almedalen?

– Almedalsveckan är en arena för olika samhällsfrågor. Genom vår medverkan vill vi visa hur vi löser problem i samhället genom samverkan. Sedan flera år tillbaka bygger vi vårt deltagande i Almedalen på temat att RUSTA, SKAPA, SAMVERKA. Det handlar i grund och botten om att skapa en arbetsmarknad för alla.

Vad kan du säga om årets program?

– Vi kommer att prata om mäns våld mot kvinnor, jämställdhet, ISF:s utvärdering om samordningsförbund, en arbetsmarknad för alla och att allt fler drabbas av psykisk ohälsa, för att nämna några ämnen. Frukostseminarierna inleds på måndag 1 juli med Malmökraften som kommer att prata om hur individen får egenmakt bland alla myndighetskontakter.

Vad hoppas ni inför årets deltagande?

– I år är det tionde året som vi är med. Jag hoppas att intresset för samordningsfrågor ska vara lika stort som tidigare år. Vi vill visa hur den unika finsamlagstiftningen skapar möjligheter för samverkan där vi stödjer individer som annars hamnar utanför samhällets stöd. Många förbund har varit igång i tio år och nu kan vi också visa faktiska resultat. Jag märker att också andra myndigheter börjar se oss som en viktig samhällsfunktion.